Care sunt tipurile de aparate de climatizare si cum afli care se potriveste nevoilor tale

Pe timpul lunilor de vara, nimic nu ofera mai multa racoare decat un aparat de aer conditionat. Pe piata, distribuitorii ne tenteaza cu diverse modele si tipuri de aparate: invertor, dezumidificatoare, aparate de aer conditionat mobile, duct-uri pentru tubulatura, de tip split sau multi-split. Afla din continutul articolului ce solutie de climatizare se potriveste locuintei tale!

Inventate cu aproape o suta de ani in urma, aparatele de aer conditionat au cunoscut o dezvoltare ascendenta, devenind tot mai performante, lucru care se reflecta prin capacitatea de racire sporita, din punct de vedere a eficientei energetice si al functiilor cu care sunt prevazute.

Aparatele de aer clasice sunt dotate cu un compresor care ori functioneaza la putere maxima, ori este oprit, pornirea acestuia fiind dictate de termostat, in functie dediferenta intre temperatura detectata de termometru si cea setata in telecomanda unitatii de racire.

Spre deosebire de aparatele traditionale, noile dispozitive AC dotate cu tehnologie Inverter, se bazeaza pe o functionare mult mai eficienta, nu doar pentru consumul mai redus energetic (aproximativ 30% mai putin decat modelele de aparate clasice de aer conditionat), ci si pentru ca asigura functionarea compresorului de racire la nivele de capacitate variabile, utilizatorul detinand puterea deplina de a seta temperatura dorita, in functie de preferinte. Aceste aparate de ultima generatie faciliteaza racirea mai rapida a unei incaperi. Pe masura ce temperatura ambientala atinge valoarea dorita, puterea compresorului  alaturi de turatia ventilatoarelor scad treptat. Un alt beneficiu il constituie faptul ca aceste aparate pot functiona cu succes si in regim de incalzire. In lunile de iarna, poate fi mult mai eficient sa folositi aerul conditionat pe incalzire, ca alternativa mai economica la centrala de apartament.

Unitatile de climatizare de aer conditionat split sunt foarte populare. Disponibile in versiunile single (monosplit), dublusplit sau multisplit, acestea sunt compuse dintr-o unitate de exterior si una sau mai multe unitati interne. Sunt solutii care elimina necesitatea canalelor de dirijare, de exemplu conducte de aerisire special montate in tavan sau in perete, cum sunt duct-urile pentru tubulatura. In plus, unitatea exterioara include ventilatorul si compresorul de racire, asigurandu-se astfel o operare silentioasa. Split-urile care se monteaza de regula pe tavan sunt destinate spre a fi instalate in incaperi cu plafon fals, precum mediile office, birouri.

Pentru proiectele noi, care vizeaza planul unei cladiri de la zero, aparatele de tip duct par a fi de departe cele mai inspirate solutii, deoarece se poate calcula cu precizie necesarul de putere pentru o racire uniforma si eficienta a tuturor camerelor din noua constructie. Aceste sisteme sunt “mascate” in tavan si in pereti si le putem considera drept indispensabile pentru locuintele inteligente, eco-friendly.

Daca intentionati sa cumparati un aparat / sistem de aer conditionat, va recomandam sa consultati un specialist. Acesta va va desemna cele mai bune variante avute la dispozitie pentru climatizarea locuintelor, in functie de preferintele dumneavoastra, necesitati si buget. Nu trebuie sa uitati sa alegeti un aparat de aer conditionat care sa dispuna de putere convenbila pentru racirea / incalzirea eficienta a spatiului dorit, un functie de suprafata acestuia. Un dormitor mic poate fi climatizati cu succes si cu ajutorul unui split de perete Gree 9000 BTU , dar o incapere vasta va avea nevoie de un numar mai ridicat de unitati BTU.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *