Primii ani de viata si primele carti

Pasi practici pentru a intelege ce importanta au cartile pentru bebelusi

Primii doi (sau trei) ani de viata ai copilului tau sunt cu adevarat o provocare, atat pentru parinti cat si pentru cel mic. De asemenea, este o perioada de mare curiozitate – si momentul perfect in care sa plantezi in inima si mintea prichindeilor dragostea pentru carti.

Primul pas – intelegerea bebelusilor

Citind ori rasfoind carticele cu cei mici ai doar de castigat – bebelusii isi dezvolta puterea mintala; mai mult de atat, se obtine o legatura speciala intre copil si parinte, pe care nu poti sa nu o apreciezi. Cei mici vor sa descopere cum arata si cum functioneaza lumea din jurul lor iar cartile sunt o modalitate excelenta de a le prezenta acest univers unorm – de la concepte de baza pana la cele mai puternice emotii sau sentimente. Ei sunt activi, iubesc sa fie ocupati, sunt puternic implicati in invatare.

Ce fel de carti iubesc copiii de pana la doi/trei ani si cum sunt ei, de fapt? Specialistii spun ca acestia sunt diferiti de noi (adultii de azi) – se bucura de activitati repetitive, interactive, iubesc sa fie distrati, le place joaca de cuvinte si ilustratiile indraznete si pline de culoare.

Al doilea pas – descoperirea tematicilor din cartile pentru copii de 0-2 ani

Daca ar fi sa analizam bogata oferta de titluri pentru copii din librariile de astazi, am vedea cum rolurile pe care aceste materiale le indeplinesc pot sa fie multiple:

  1. Cladesc abilitati – numere, litere, culori etc. Primii ani sunt plini de uimire, curiozitate si dorinta de a explora.
  2. Prezinta emotiile umane intr-un mod simplu si totusi atractiv. Bebelusii au niste sentimente extrem de puternice. Ce sunt ele, cum se manifesta si cum sa le gestioneze? Afla in cartile special create pe aceasta tema.
  3. Amuzament si distractie – cartile cu povestiri funny vor captiva atentia micutului tau! Nu uita, rolul tau, ca parinte, este deosebit de important! Tu esti interfata dintre pagini si bebe, asadar citeste sau joaca rolurile cat mai bine!
  4. Prezinta cum functioneaza universul din jur – de la rolul stelelor, importanta animalelor si a plantelor, modul in care functioneaza orasele sau vehiculele.
  5. Arata povesti despre alti copii – din cele mai indepartate colturi ale lumii.

Sfaturi rapide:

  • Incepeti sa introduceti cartile in timpul petrecut cu bebelusii foarte devreme
  • Nu cititi doar propozitiile ori cuvintele tiparite si aratati-le micutilor lucruri, culori, forme din carte si vorbiti-le referitor la lucrurile ce apar pe paginile respective
  • Nu uitati, cei mici nu se satura repede de un lucru – asadar, fiti gata sa reveniti la aceeasi carte, intr-o zi
  • Includeti lectura in rutina de dinainte de somn.

Gaseste cele mai frumoase carti pentru copii de 0-2 ani in colectia librariei online Cartemma.ro, in limba romana sau in limba  engleza!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *