Cunoscut si sub denumirea de bautura a zeilor, preparat din vremea stramosilor daci, miedul este o licoare usor alcoolizata pe care apicultorii o produc in special pentru consumul propriu si mai rar pentru comercializare.
Hidromelul este o licoare ce are la baza mierea de albine si care era cunoscuta inca din antichitate, fiind considerata de multi un leac impotriva imbatranirii. Bautura isi are inceputul, cel mai probabil, in Babilion, fiind cunoscut ca acum 4000 de ani aceasta bautura divina se folosea pentru capacitatea sa de a vindeca rani si de a spori pofta de mancare.
Alti invatati imping si mai mult originile sale, sustinand ca ea ar porni de acum 6000 de ani, din India. La noi in tara, prima documentare a hidromelului se gaseste in 1413, atunci cand negustorii brasoveni platesc impozit pentru comercializarea sa.
Hidromelul – un elixir al tineretii
Hidromelul, acest vin din miere, nu ar trebui sa fie de mirare ca a fost asa de mult apreciat in diversele culturi. Prezinta o bogatie aparte de vitamine, apa biologica si peste 400 de substante nutritive, care sunt cunoscute pentru faptul ca mentin trupul tanar si sanatos. Printre acestea se numara: vitaminele A, C, D, K, complexul B, calciu, sosfor, magneziu, potasiu sau crom, iar calitatea hidromelului creste odata cu vechimea sa.
Prepararea si utilizarea acestei licori sunt atestate in varii societati stravechi, precum cea romana, elena, egipteana, celtica, germanica si nu in ultimul rand geto-dacica.
Bautura se mai considera divina si astazi in marea parte a regiunilor africane, unde pentru bastinasii bambara semnifica intelepciune si cunoastere. Compozitia pe care o prezinta explica aportul simbolic, intrucat apa fertilizeaza si permite comuniunea, fiind un mijloc de purificare si un centru de regenerare. Pe de cealalta parte, mierea simbolizeaza prospetimea, adevarul si calitatea. Este in acelasi timp principiu fecundator, si izvor de viata, hrana care ofera stiinta, care aminteste, de altfel, si de traditia lui Pitagora, care s-ar fi alimentat doar cu ea.
Bastinasii bambara compara adevarul cu mierea, pentru ca intocmai ca si fagurele, nu prezinta nici fata si nici dos, ramanand cel mai dulce lucru de pe lume. Unirea celor doua componente simbolice este sustinuta de forta stimulenta a celorlalte ingrediente, iar cu ajutorul fermentatiei se sublimeaza calitatile elementelor.
Hidromelul are o istorie si o traditie fascinanta ce merita a fi aprofundata si cunoscuta de fiecare in parte, intrucat era o bautura preferata de stramosii nostri. Ea se gaseste si astazi, insa nu in aceeasi stare pura, deoarece o mare parte din producatori ii adauga diverse elemente care ii dilueaza gustul, dar si beneficiile.
Putini mai sunt cei care asigura un hidromel autentic, asa cum este magazinul Bacania Naturista. In cadrul acestui magazin, personale interesate vor putea gasi hidromel natural, care urmeaza reteta clasica si care este realizat doar din ingrediente pur naturale. Se gaseste la preturi accesibile si este ideal pentru efectele sale terapeutice, pentru simpla placere a gustului sau pentru a oferi un cadou de calitate unei persoane care apreciaza.