Sunt multe lucruri, aparent lipsite de importanta, fara de care nu ne-am putea desfasura activitatea. Industria confectiilor ar fi paralizata fara banalul ac si “neinsemnata” ata.
Serele, fermele, agricultura nu ar putea experimenta comercializarea fara navete din plastic.
Desi intra la categoria “detalii” sau “ambalaje”, fara ele recolta nu ar putea fi culeasa, manipulata unde este nevoie, depozitata si livrata contra cost, acolo unde vine in intampinarea cererii consumatorilor.
Imi place sa privesc rosiile in navete plastic la raionul legume-fructe si imi imaginez ca fara aceste ambalaje, rosia nu ar fi putut calatori din sera sau gradina pana la punctul din care eu o cumpar dupa ce o aleg cu atentie. Oare cum altfel s-ar fi putut fi aduce aceste alimente perisabile atat drum? Toate legumele si fructele sunt puse in ladite din plastic care pot fi usor prinse cu mana si transportate, asezate una peste cealalta pentru a se economisi spatiu, fara sa afecteze calitatea produselor.
Inchid ochii si ma imaginez in postura de fermier. Soarele arde cu putere, iar rosiile se coc rapid si plesnesc. Am investit munca, timp si bani, dar am satisfactii. Mi s-a inrosit gradina. La masa aduc mereu cele mai frumoase rosii, zemoase si dulci pentru familia mea. Astazi am tocmit zilieri la cules. Au venit oamenii de dimineata, i-am intampinat cu cafeaua calda, le-am aratat frigiderul de unde isi pot lua apa rece si sucurile sa se hidrateze, dar mai am multe de pus la punct.
-ce ii dau fiecaruia? Galetuse, ladite,cosuri? Trebuie sa fie un ambalaj usor si practic ca rosiile sa respire si sa nu se storceasca.
-unde depozitez si cum recolta? O gramada de rosii lasata in soare, pe pamant are mai multe sanse sa se strice culese, decat daca le-as fi lasat in gradina.
Deschid ochii si ma aflu in supermarket.
-Pardon, pardon, striga baiatul care se ocupa de aprovizionarea raionului legume -fructe. Caruciorul manual care se manevreaza greu in aglomeratie este plin ochi cu stive din navete de plastic pline cu rosii, ardei, castraveti, ciuperci vrac, dar si nuci, alune prajite si fistic. Ma uit la el cu admiratie si ii apreciez tare prestanta, mai ales ca mi-a fost elev si comunicam cu placere de cate ori ne vedem:
-Dumneavostra ati inlocuit intr-un transport munca a 10 oameni, ii spun cu emotie!
-Multumesc pentru aprecieri, doamna! Stiti cui datoram toate aceste facilitati?
-Caruciorului care va permite sa aduceti 20 de ladite cu diferite produse singur la raion, ii spun sigura pe mine, dar dispusa sa aud si punctul sau de vedere .
-Nu-mi place sa contrazic clientii, doamna, in special pe dumneavoastra, dar fara navete din plastic am fi nevoiti sa inchidem cand facem aprovizionarea. Aceste ambalaje usoare, practice si rezistente au revolutionat agricultura si comertul.
Aleg marfa din laditele de plastic si iar ma ocup de ferma imaginara. Acum, intelegand rolul decisiv al ambalajelor rezistente, ma intorc la culesul rosiilor. Lumea isi bea cafeaua, in timp ce navetele din plastic stralucesc in soare. Tocmai le-am primit de la supermarket fiindca s-a dat toata marfa si le-am si spalat in profunzime, iar acum le vom umple la loc. Stivele de rosii asteapta camioanele, iar eu zambesc fericita. Ma trezeste la realitate fostul meu elev care face aprovizionarea la raionul legume-fructe:
-Craciun fericit, doamna, si nu uitati cat de importante sunt navetele din plastic!