Cum sa previi riscurile de acvaplanare

Ce este acvaplanarea?

Acvaplanarea, cunoscuta si sub denumirea de hidroplanare, este fenomenul care are loc cand apa dintre pneuri si suprafata de drum nu poate fi inlaturata. Mai exact, atunci cand presiunea apei depaseste presiunea din anvelope, inevitabil pierdeti contactul cu solul. Acest lucru se va manifesta prin alunecarea rotilor, in lipsa controlului necesar pentru efectuarea manevrelor de franare sau accelerare. Drept consecinta, in cel mai rau caz, masina derapeaza si inclusiv, se poate rasuci.

Modalitati de evitare si reducere a riscului asociat cu acvaplanarea

  • Va indemnam sa verificati cu regularitate anvelopele si presiunea. Un nivel scazut al presiunii in anvelope declanseaza pericolul aparitiei acvaplanarii.
  • Va recomandam sa verificati uzura rotilor si adancimea de profil. Daca adancimea de profil este mai mare, si cantitatea de apa care poate fi evacuata este mai mare. Astfel, riscurile de derapaj al masinii este semnificativ diminuat.
  • Va sfatuim sa reduceti viteza, atunci cand rulati pe timp de ploaie, sau pe portiuni de drum alunecoase, umede.

Cunoasteti cauzele aparitiei acvaplanarii?

Viteza este un factor important. Daca circulati cu o viteza inalta pe portiuni pline apa, o parte din stratul de apa este impins in fata anvelopei. Anvelopa poate pierde contactul cu solul, in momentul in care apa nu mai poate fi evacuata eficient. Cauciucurile isi pierd din aderenta, in functie de grosimea stratului de apa, dar si in functie de viteza de rulare a unui autovehicul.

Efectele acvaplanarii pot fi prevenite in mod ingenios, cu ajutorul canalelor prezente pe suprafata benzii de rulare si a formei amprentei la sol. In concluzie, cu cat uzura caii de rulare este mai mare, cu atat se reduce capacitatea anvelopelor de a preveni fenomenul de acvaplanare.

Pentru a va bucura de deplasari placute, in regim de siguranta, va recomandam sa alegeti anvelopele adecvate sezonului si ai caror indici de viteza si greutate se potrivesc sugestiilor producatorului. Hilserv va ofera anvelope Debica  de iarna, vara si all-season, dotate cu un sistem ingenios de eliminare a apei acumulate.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *