Cozonaci cu suflet cu faină Băneasa

Astăzi mi-am pus sufletul pe tavă la propriu și am învins teama cu mine însămi. Niciodată nu m-am considerat o bună gospodină iar cozonacii mi se păreau un desert pe care doar gospodinele adevărate știu să îl facă. Am un exemplu în familie de olteancă adevărată,mama soacră face niste cozonaci de mamă-mamă, nu credeam vreodată că voi îndrăzni să încerc măcar să fac cozonaci.

Astăzi mi-am luat inima în dinți și cu mari emoții am dat testul vieții mele. După ce am citit mai multe rețete și am urmărit câteva filmulețe am început să pregătesc ingredientele și să mă apuc de treabă. Am citit inclusiv sfaturi foarte utile pentru gospodinele aflate la început de drum, așa ca mine și am încercat pe cât posibil să le folosesc pentru realizarea unui cozonac crescut, gustos și sănătos. Nu vreți să știți cum e să te apuci de o rețetă pe care nu ai făcut-o niciodată cu trei copii mici prin preajmă. Ei nu voiau decât să îl mănânce și eu mă rugam din tot sufletul să îmi iasă și să nu mă fac de râs în fața lor. Îmi era oarecum teamă că îmi vor spune că bunica face cozonac mai bun, însă acest lucru nu mă deranjează dacă și cozonacul meu iese bun. Sunt începătoare și nu îmi e rușine cu asta, orice lucru are un început și până la urmă contează rezultatul final, temerile mele sunt firești și trecătoare, eu nu mă dau bătută nicicând.

Cel mai important sfat pe care l-am pus în practică astăzi a fost alegerea făinii. O faină bună, specială pentru cozonac face treaba de jumătate. Am ales un aliat de nădejde în lupta mea cu frica, faina 000 Băneasa, o faină specială pentru cozonaci pufoși și gustoși. Cu gândul că am  faina cea mai bună, am prins mai multă încredere în forțele proprii și m-am apucat de  treabă.  Folosesc adesea în familia mea rețete cu Paste Băneasa – Paste Făinoase și Produse de Morărit și niciodată nu i-am dezamăgit pe cei dragi.

Ingrediente cozonac pufos pentru începători:

1 kg făină de grâu albă superioara 000 pentru cozonaci Băneasa

Drojdie proaspătă 50 grame

10 gălbenușuri de ou

O jumătate de linguriță de sare , aproximativ 15 grame

500 ml de lapte 3,5% grăsime -călduț

150 Grame unt 82 % grăsime topit

2 pliculețe de zahăr vanilat

50 ml ulei

Coaja de la o lămâie

Umplutură:

50 Grame stafide mari brune

Cacao

300 grame nucă

4 albușuri bătute spumă

1 pliculeț zahar vanilat

O linguriță esență rom

50 Grame zahar

Pentru uns

Un gălbenuș de ou

1 lingură de lapte călduț

Am ținut cont de câteva sfaturi importante, faina am cernut-o de două ori și am tinut-o la temperatura camerei de aseară. Ouăle le-am scos din frigider și le-am separat dis de dimineață, drojdia am lăsat-o la temperatura camerei. Am avut răbdare să crească și l-am lăsat să dospească atât cât a fost nevoie în cuptorul electric doar cu becul aprins (s-a creat efect de seră și a crescut frumos la căldură constantă).

Mod de preparare:

Am pus robotul meu în funcțiune pentru a mă ajuta la frământat. Știu că indicat ar fi un robot cu o putere de minim 1000 W, al meu însă are doar 800 W, însă și-a făcut treaba foarte bine, deși timpul de execuție a fost un pic mai lung, fiind mai leneș.

Am adăugat gălbenușurile, peste care am  adăugat sarea și le-am bătut cu telul pentru frișcă aproximativ 3 minute. Peste compoziția obținută am adăugat zahărul și am mai bătut până când acesta s-a topit. Laptele călduț l-am adăugat treptat.

Am adăugat în faina cernută ,drojdia fărâmițată în prealabil cu puțin lapte călduț. Am schimbat telul cu cârligul pentru frământat și am adăugat treptat faina cu drojdia, coaja de lămâie, zahărul vanilat și untul topit. Am amestecat compoziția folosind a doua treaptă,timp de aproximativ 10 minute până am obținut o compoziție frumoasă. Am uns mâinile cu ulei și am adunat aluatul din bol. L-am pus în vas și l-am băgat în cuptor pentru 45 minute la dospit.

După trecerea celor 45 minute am scos aluatul,am pus ulei pe un blat, l-am împăturit de la stânga la dreapta de vreo 10 ori și l-am bătut de blat de vreo 6 ori.

L-am pus din nou în cuptor la crescut.

Am împărțit compoziția în 4 ,pentru 2 cozonaci.

Fiecare parte am umplut-o cu nuca ,cacao zahar și stafide. Le-am împletit și le-am mai băgat la cuptor pentru o ora.

Le-am copt în cuptorul electric 50 minute, cu foc sus jos la 150 de grade Celsius.

Ce a ieșit? Copiii mei au dat târcoale cuptorului până s-a făcut,nu au vrut să doarmă până nu l-au devorat cald.

Soțul mă aștepta cu cuțitul să îl taie cald, deși i-am interzis. Au năvălit toți 4 în bucătărie peste săracul cozonac cald și l-au savurat.

Din fericire a mai rămas un cozonac întreg pentru pozat,tăiat și servit pentru musafiri.

-Mamă cum arată, zise Andrei. E cel mai bun cozonac din lume, a continuat el.

-Eu sunt pregătit să dau nota 10 după ce gust, ai 10 Fb-uri mami!

Laura e prea mică să vorbească însă i-a plăcut și ei foarte mult. A mâncat cu poftă cu mânuțele ei mici o feliuță din cozonacul mult așteptat.

Nebunie în bucătărie în miez de noapte. Ce regrete am? Că nu am încercat mai demult să fac Bunătăți Baneasa.

Morala: Chiar dacă nu știam să fac cozonac, azi am învățat și am prins curaj. Dacă aș fi știut că se poate găti cu Băneasa un cozonac atât de bun, nu mi-ar mai fi fost teamă deloc.

Și pentru că până și o începătoare că mine a reușit să facă un cozonac absolut delicios( după spusele pofticiosilor mei mici și mari), am prins curaj și voi face cozonac Băneasa și de Crăciun. Uite cum o faină bună poate da curaj și face o familie cu pitici pofticioși cei mai fericiți din univers.

PS: Vor fi și mai fericiți mâine când vor primi la pachețel cate o felie de cozonac fraged, frumos și gustos, o surpriza dulce care să le reamintească cât de mult îi iubesc.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

Adnana

Și eu am mereu teama asta, ca îi voi dezamagi pe copii. Ma gandesc: „Cum ar fi sa nu îmi iasă când ei nu se dezlipesc de cuptor de nerabdare?”
Dar și din greșeli învățăm. Am patit-o cu niște gogoși cu brânză… crude la mijloc :))

Felicitări pentru cozonaci, arată super delicios!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *