Bordeiul lui Nea Vasile

Ma intorc din nou pe meleaguri argesene. Revad locurile unde am crescut si unde mi-am petrecut copilaria. Bunicii nu mai sunt printre noi de mult timp si asta ma doare foarte mult. Ajunsi in capatul ulitei ma petrece insa Mos Vasile, un vecin care ma stie de cand eram mica si care are casuta putin mai jos de noi. Sprijinit in toiag, cu parul nins,  imbracat in haine groase si cu caciula de astrahan in cap e acelasi batran pe care il stiu, parca neschimbat.

Ne invita sa ii calcam pragul casei, cu durere in suflet ne spune ca sotia lui nu mai e si isi asteapta si el nepotii ce intarzie sa apara……

”Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car”

Desi Nea Vasile pare neschimbat casuta lui batraneasca unde ne-a primit cu multa caldura arata altfel de cum o stiam noi. Desi si-a pastrat din autenticitatea locului si este o casa modesta si simpla ca la tara este foarte calduroasa si primitoare. Nu ma pot abtine si il intreb pe Nea Vasile cum de a reusit sa aiba un confort termic ridicat acum cand frigul si-a facut aparitia.

A venit intr-o zi la Primaria din comuna o duduie si ne-a vorbit despre un anume certificat energetic, care cica trebuie sa il aiba toata lumea care detine o locuinta, mai ales daca vrea sa o vanda. Nu prea am inteles eu ce e ala dar m-am gandit sa o intreb detalii si a fost foarte draguta cu mine si mi-a explicat.

„Vine vara, te-ncălzeşte;  vine iarna, te răceşte” proverb romanesc

Mi-a zis ca am nevoie de un audit energetic pentru a vedea exact cu ce probleme se confrunta casuta mea si ce mai trebuie imbunatatit. Mi-au facut si o termoviziune in infrarosu a cladirii si au vazut ca sunt infiltratii mari de aer din pricina geamurilor si usilor vechi, au gasit pierderi mari de electricitate la aparatele vechi din gospodarie. Au gasit chiar si conducte infundate ce a trebuit sa fie inlocuite.

Si ce era sa fac taica? Mai bine îți faci vara sanie și iarna car și bați fierul cât e cald, CA SĂ te pui la adăpost din vreme! Cum zice o zicala din batrani! Iarna nu-i ca vara iar eu singur fiind nu mai pot sa stau in frig.

Am si ras cand povestea Nea Vasile ca a intrebat-o pe „duduia de la Enermed Impex SRL Bucuresti daca mai trebuie sa poarte doua perechi de izmene daca face tot ce l-au sfatuit sa faca in urma auditului energetic. I-a explicat frumos Doamna ca daca isi schimba tamplaria, izoleaza casa cu polistiren expeandat de 10 cm si  monteaza o centrala termica economica va avea certificat energetic cu clasa A si nu va mai avea nevoie de mai multe randuri de haine in casa si „Doar când mâţa va şedea în vatra focului şi se va uita în cuptor, va ști că are să fie frig afară”

„Iarna se îndulcesc perele acre”

Tare necajit era Nea Vasile cand l-am intalnit. Chiar daca are o casa calduroasa cu certificat energetic A tot ii lipseste Tanti Leana si ii este tare dor de ea. Doar cu pisica langa soba isi aminteste cu dor de vremea cand erau ei amandoi. Si chiar daca el este om gopodar caruia nu i se aplica zicala „Vara-ntins la umbră doarme şi iarna moare de foame”, singuratatea este cea care il supara si ofteaza zicand ca „Iarna se îndulcesc perele acre” pentru cei care mananca un codru de paine singuri.

„Iarna este vremea confortului, un moment potrivit pentru o mâncare bună și căldură, pentru atingerea unei mâini prietenoase și o discuție în jurul focului. Iarna este cea mai bună perioadă pentru a sta în casă”. – Edith Sitwell

Ne-am luat la revedere de la Nea Vasile si de la bordeiul lui calduros si i-am promis ca vom reveni curand si ii vom calca pragul casei ori de cate ori vom putea ca tare simpatic mai este Nea Vasile. Um om gospodar, cu frica de Dumnezeu, glumet si cu zambetul pe buze chiar daca viata nu a fost prea blanda cu el.

Acest articol participa la proba cu numarul 13 din SuperBlog2018!

Adresa ta de email nu va fi publicată.