Zmeura – plantarea, udarea și fertilizarea corectă

Fiind o sursă excelentă de fibre, vitamina C (acid ascorbic) și alți antioxidanți importanți, zmeura oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. Puteți încorpora zmeura în dieta dumneavoastră adăugând-o în salate sau sucuri. Zmeura este un fruct comestibil al unei specii de plante din familia Rosaceae, din care fac parte și alte plante precum: capșunul, murul, mărul, cireșul etc.

 

Există mai multe tipuri de zmeură: neagră, mov, aurie, rosie/roz. Insă, zmeura roșie, sau Rubus idaeus, este cea mai comună. Zmeura roșie este originară din Europa și nordul Asiei, fiind cultivată în zonele temperate, inclusiv in Romania.

Există două tipuri principale de zmeură, cu fructe de vară și cu fructe de toamnă.

Zmeura de vară crește de obicei până la 1,8 m înălțime și formează plante stufoase care au nevoie de mult spațiu. Fructifică vara (iunie-august), în funcție de soi. De obicei, zmeura nou plantată va da fructe începând cu anul 2 de la plantare.

Zmeura cu fructe de toamnă este, în general, o plantă de dimensiuni mici (1,2 m), mai puțin viguroasă. Aceasta rodește de la sfârșitul verii până toamna (august-octombrie). Arbuștii sunt mai ușor de tăiat și sunt potriviți pentru parcelele mai mici.

Plantarea

Zmeura se plantează de obicei direct în sol dar, soiurile mai mici se pot planta și în containere. Toamna este cel mai bun moment pentru plantare dar, se pot planta/transplanta oricând în perioada de repaus vegetativ, între noiembrie și martie, cu condiția ca solul să nu fie înghețat. Zmeura preferă un sol fertil, care are un drenaj bun, reține apa și este ușor acid. PH-ul ideal este cuprins între 6,5 și 6,7. Nu le place solul calcaros puțin adânc și nu tolerează îmbibarea cu apă, mai ales iarna. Pentru a îmbunătăți drenajul, luați în considerare plantarea în paturi înălțate.

Amplasați plantele la 45-60 cm distanță, cu 1,8 m între rânduri. Aveți grijă să nu plantați prea adânc, primele rădăcini nu trebuie să fie la mai mult de 5 cm sub sol. După plantare, împrăștiați mulci peste sol într-un strat de 5-7,5 cm adâncime.

Udare și fertilizarea

Udarea – Zmeura are nevoie de multă umiditate pentru a-și susține frunzișul luxuriant și a-și dezvolta fructele, așa că trebuie să o udați bine, dar moderat în perioadele secetoase, în special în timpul înfloririi și fructificării. Este recomandat să udați la nivelul solului. Un sistem de irigare prin picurare sau un furtun cu scurgere este ideal.

Îngrășăminte zmeură – În perioada de creștere activă și fructificare a arbuști fructiferi, inclusiv zmeura, este recomandat să administrați un ingrasamant organic complex, precum Manna Organic pentru Fructe. Acesta conține azot, fosfor și potasiu, nutrienți esențiali pentru o dezvoltare armonioasă a plantelor și fructelor. Înainte de intrarea pe rod și după finalizarea fructificării, puteți administra un îngrășământ bogat în potasiu, cum ar fi Azet HerbstKali, pentru a îmbunătăți calitatea fructelor și rezistența plantelor la condițiile de iarnă. Înainte de a aplicare, citiți cu atenție instrucțiunile de pe etichetă pentru a determina doza corectă și modul de aplicare.

Sursa foto: joannatkaczuk from Getty Images

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *