Scaune auto pentru siguranta copiilor in trafic!

In ziua de astazi aproape orice familie detine cel putin un autoturism proprietate personala. Si cum numarul masinilor s-a inmultit considerabil in ultimii ani vreau sa va vorbesc astazi despre siguranta copiilor mici in trafic.

Din nefericire, odata cu inmultirea masinilor are loc o supra aglomerare a oraselor si totodata se inmultesc si accidentele rutiere. Mersul haotic, viteza marita si nerespectarea regulilor de circulatie pot cauza tragedii . Este foarte important ca atunci cand suntem la volan sa fim foarte precauti, sa purtam centurile de siguranta si sa avem grija ca si ceilalti pasageri din masina sa le poarte. Pentru cei mici trebuie sa le asiguram scaune auto copii potrivite pentru varsta si greutatea fiecarui copil.

Ce spune art 97 din Codul Rutier referitor la siguranta copiilor in trafic?

Potrivit articolului 97 din Codul Rutier toti copiii cu o inălţime mai mica de 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri, numai dacă sunt fixati sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat în autovehicul. Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, se intelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil in poziţia sezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, elemente de prindere, dispozitive de reglare, un scaun suplimentar si/ sau un scut pentru impact.

Pentru copiii cu o inălţime de peste 135 cm se precizeaza in cadrul aceluiasi articol ca  pot fi transportati in autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulti, reglate astfel incat să nu treacă peste zona gatului sau fetei, sau dacă sunt fixati ori prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul.

Siguranta este foarte importanta pentru copiii. La fel cum suntem preocupati zi de zi sa ii educam si sa ii facem fericiti tot asa trebuie sa fim foarte seriosi in ceea ce priveste siguranta rutiera. In plus parintii iresponsabili, care pun in pericol viata copiilor, vor fi sanctionati. Acestia risca amenzi contraventionale cat si puncte de penalizare.

Ce scaun auto alegem pentru siguranta copiilor in trafic?

Pentru copiii mei am ales scaune auto rear facing, foarte sigure si confortabile pentru copii.

Am ales pentru cel mic un scaun auto rotativ Tiago Kidscare Acest scaun este recomandat pentru copiii care au greutatea intre 0-18 kg, si se poate folosi pana la varsta de 4 ani. Scaunul Tiago Kidscare permite utilizarea cu spatele la directia de mers pana la greutatea de 18 kg. Fiind pozitia cea mai sigura ,conform testelor de impact este pozitia recomandata pentru aceasta categorie de varsta . Centurile de siguranta au prinderea in 5 puncte, spatarul prezinta maxim 4 pozitii de inclinare, este dotat cu tetiera reglabila pe inaltime, are un design modern iar husa este detasabila si lavabila.

Pentru cel mare am ales un scaun auto ce imbina perfect siguranta cu confortul. Am ales un scaun all in one ,recomandat pentru copii cu greutatea intre 9-36 kg si il poate folosi pana la varsta de  11 ani. Pentru categoria de varsta grupa 0-1 se poate monta cu spatele la sensul de mers, pentru grupa 1-2 cu prindere in centurile proprii, iar pentru grupa 2-3 montat cu fața la sensul de mers sau ca inaltator auto cu spatar, caz in care copilul este asigurat prin centura autovehiculului.

Daca ar fi sa aleg din nou as alege cu siguranta un scaun auto rotativ Tiago Kidscare cu isofix. Desi ocupa mai mult loc in masina este mai sigur si copilul adopta o pozitie corecta cand doarme.

Voi ce scauna auto folositi pentru copiii vostri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *