Reciclarea selectiva in Curtea de Arges- ”Azi pentru maine in comunitate”

Vineri 2 octombrie la hotel THR Curtea de Arges am participat impreuna cu cativa membri ai comunitatii din Curtea de Arges la un workshop despre reciclarea selectiva din municipiul nostru. Acest eveniment a fost organizat de Asociația CSR Nest si face parte din proiectul Azi pentru Mâine în Comunitate. Anda Sebesi, Vicepreședintele Asociației CSR Nest si Sorin Boboc, directorul de programe din cadrul Asociației CSR Nest au fost cele doua gazde care ne-au adus la cunostinta scopul acestei intalniri si mai multe detalii despre proiectul Azi pentru Maine in Comunitate.

Din punctul meu de vedere a fost un Focus Grup foarte important pentru ca am aflat lucruri noi despre acest proiect si totodata s-au gasit solutii practice pentru imbunatatirea sistemului de colectare selectiva atat local cat si la nivel national. A fost o intalnire interesanta si interactiva, membrii participanti si-au exprimat punctul de vedere si au povestit din experienta personala cum se desfasoara colectarea selectiva in zonele in care locuiesc, ce e bine si ce ar mai trebui sa fie imbunatatit. In urma testimonialelor noastre cei doi reprezentanti de la Asociatia CSR Nest au putut sa extraga in urma acestei intalniri cele mai importante concluzii, idei si solutii valide.Cea mai importanta concluzie este ca infrastructura de colectare selectivă a deseurilor trebuie sa fie dublata de educația populației. La nivel local firma de salubritate a pus la dispozitia cetatenilor aproape in toate zonele, infrastructura necesara pentru colectare selectiva insa, populatia trebuie sa vrea sa colecteze selectiv in vederea reciclarii si sa invete sa o faca in mod corespunzator. Educatia populatiei impreuna cu infrastructura sunt două componente care merg mana in mana și care, coagulate, pot duce la o îmbunătățire a sistemului de colectare selectivă nu numai în Curtea de Argeș ci și la nivel național.

Proiectul Azi pentru Mâine în Comunitate este implementat de Asociația CSR Nest si este finanțat de Fundatia Coca-Cola, prin The New World Program, in parteneriat cu Global Water Challenge.Asociatia isi propune prin acest proiect sa le ofere atat cetăţenilor, cat şi ONG-urilor din regiunea de sud a României posibilitatea de a crea parteneriate cu autorităţile locale şi companii private pentru a conlucra în sectorul colectării selective a deşeurilor. Acest proiect face parte din platforma de sustenabilitate Azi pentru Mâine care cuprinde proiectele „Azi pentru Mâine pe Plajă” şi „Azi pentru Mâine în Şcoli .

Anda Sebesi si Sorin Boboc ne-au spus ca acest proiect va fi implementat in 22 de comunitati din 7 judeţe sudice: Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Dolj, Călăraşi, Ilfov şi Municipiul Bucureşti si are o durata de 16 luni, debutand cu luna octombrie 2019 si ca isi propun sa ajunga la minimum 25.000 de persoane din cele 7 judeţe şi Municipiul Bucureşti.

„Organizăm 24 de întâlniri şi dezbateri cu actori relevanţi (autorităţi locale, organizaţii relevante) cu scopul de a îmbunătăţi colaborarea şi intervenţia în domeniul colectării selective a deşeurilor; urmează să dezvoltăm un set personalizat de instrumente care să sprijine atât persoanele fizice, cât şi comunităţile locale în înţelegerea şi practicarea reciclării şi colectării selective a deşeurilor. Ce rezultate vom avea: un ghid destinat cetăţenilor, care va cuprinde legislaţia naţională în domeniul colectării selective, precum şi exemple de bună practică în domeniul colectării selective; un plan de acţiune rezultat în urma informaţiilor obţinute în timpul sesiunilor de dezbatere; selectarea a 50 de cetăţeni sau organizaţii (ONG-uri, membri ai comunităţii sau companii), care vor dezvolta un sistem de colectare selectivă, pentru a putea contribui la obiectivul general al proiectului şi susţinerea acestora atât financiară, cât şi prin consiliere/consultanţă”, a spus Sorin Boboc.

Ma bucur ca am putut sa iau parte la aceasta prima intalnire si le doresc Andei Sebesi si lui Sorin Boboc mult succes si le multumesc frumos pentru invitatie.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *