Pască tradițională românească delicioasă cu făină Baneasa

Se apropie cu pași repezi, Paștele,  cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin ortodox.

Ca în fiecare an în cadrul sărbătorii de Paște se prepară și se consumă un tip specific de prăjitură, numită Pasca, care este o plăcintă dulce făcută din aluat dospit și umplută cu brânză dulce, stafide, ouă și smântână. Aceasta este un element important al tradiției pascale în anumite culturi, inclusiv în cultura românească, ucraineană și rusă. În plus, există și alte tradiții și obiceiuri legate de sărbătoarea de Paște, cum ar fi vopsirea ouălor, decorarea casei și participarea la slujba de Înviere.

Acum în ajun de sarbatoare, gospodinele pregătesc bucate alese pentru cei dragi. Masa trebuie să fie bogată, iar pasca, cozonacul și ouale roșii sunt de nelipsit. Dacă de Craciun le-am făcut celora mici cozonac cu Faina Baneasa 000 si le-a plăcut atât de mult,pentru această sărbătoare am pregătit împreună cu cei mici, pentru prima dată pască tradițională din aluat frământat. Am folosit si de această dată, Faina Baneasa, o făină specială pentru cozonac,care mi-a fost aliat de fiecare dată.

Ingrediente pentru aluat:

  • 500g Faina Baneasa pentru cozonac;
  • 100g unt cu 82% grăsime;
  • 100g zahăr alb;
  • 3 ouă de casă;
  • 1 plic de drojdie uscată (7g);
  • 150ml lapte cu 3,2% grăsime;
  • coaja rasă de la o portocală și de la o lămâie;
  • un praf de sare;

Ingrediente folosite pentru umplutură:

  • 500g brânză dulce de vaci;
  • 100g stafide aurii,
  • 3 ouă de casă;
  • 150g zahăr alb;
  • 150ml smântână 20% grăsime;

Instrucțiuni:

  1. Pentru prepararea aluatului am pus într-un castron mare, făina Băneasa împreună cu untul tăiat cubulețe și zahărul și le-am amestecat până când am obținut un amestec nisipos.
  2. Laptele l-am încălzit puțin și l-am amestecat cu drojdia uscată. L-am lăsat să se odihnească timp de câteva minute, apoi am adăugat ouăle și răzatura de portocală si lămâie.Am amestecat bine până compoziția s-a omogenizat.
  3. Am adaugat amestecul de lapte și ouă la amestecul de făină și unt și am frământat până când am obținut un aluat elastic și neted. Am acoperit compoziția cu un prosop curat și am lasat-o să crească timp de aproximativ o oră.
  4. În timp ce aluatul crește, am pregătit împreună cu copiii umplutura. Într-un castron mare, am amestecat brânza dulce de vaci cu zahărul și ouăle, am adaugat stafidele și smântâna și am  amestecat bine.
  5. Am încălzit cuptorul la 180°C și am uns formă de copt cu unt, eu am folosit o forma rotundă de blat de tort.
  6. Am împărțit  aluatul în două jumătăți egale și am  întins fiecare jumătate într-un cerc plat, cu diametrul potrivit pentru forma de copt.
  7. Am pus prima foaie de aluat în forma de tort unsă cu unt asigurându-mă că acoperă și marginile formei. Am turnat umplutura de brânză pe deasupra.
  8. Am acoperit umplutura cu a doua foaie de aluat, sigilând marginile împreună. Am facut o impletitură în formă de cruce în mijlocul pascăi.
  9. Am bătut un gălbenuș de ou într-un castron mic și am uns cu el întreaga suprafața a pascăi.
  10. Am pus pasca  în cuptorul încălzit și si am copt-o în cuptorul electric la temperatura de 160 grade, cu coacere sus jos, timp de aproximativ 45-50 de minute sau până când este frumos rumenită.
  11. Am lăsat-o să se răcească în formă timp de câteva minute, apoi am scos-o din formă și am lasat-o să se răcească complet spre dezamăgirea copiilor care abia așteptau să o devoreze caldă, așa cum s-a întâmplat cu cozonacul de Crăciun.

Din fericire pentru ei au reușit să o înduplece pe mama lor si i-am lăsat să o mănânce imediat ce s-a răcit. Noroc că am apucat să îi fac poza înainte.

Pentru Paști am făcut și câțiva cozonaci așa că vom avea totuși ce pune pe masă și atunci.

Cum am făcut prima dată Pasca Baneasa împreună cu copiii? Simplu și frumos, aṣ putea spune, cu un ou spart pe jos, cu făină imprastiată prin bucătărie și nu numai, dar cu copiii fericiți care doresc să se facă viitori master-chefi în bucătărie, așa cum o văd ei pe mama lor atunci când gătește Bunatati Baneasa. Ei sunt cei mai fericiți când mama lor Gătește cu Băneasa si se declară îndrăgostiți de Bunătăți Băneasa făcute cu dragoste.
Magie în bucătărie? Da, vă rog!

Cu Reteta Baneasa de pască tradițională românească , cu mici ajutoare în bucătărie, cu dragoste si cu cea mai bună făină, succesul este garantat.

Acest articol participă la proba 10 din Spring SuperBlog 2023.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *