Mucenicii Băneasa -un deliciu culinar de nelipsit în luna Martie!

Ziua de 9 Martie este considerată prima zi călduroasă de primăvară și începutul anului agricol fiind un moment important de sărbătoare în  cultura și tradiția românească. În această zi, se celebrează natura, viața, prietenia și familia prin diverse tradiții și obiceiuri populare, cum ar fi urarea de „Mărțișor”, înmânarea de mărțișoare, împodobirea casei și a gospodăriei cu crenguțe de salcie sau cu flori de primăvară și organizarea de petreceri și mese cu familia și prietenii. Tot în această zi se sărbătorește și Sărbătoarea Mucenicilor și gospodinele din România gătesc o specialitate specific românească denumită mucenici.

Această sărbătoare marchează pomenirea a 40 de mucenici creștini care au fost martirizați în secolul al IV-lea după Hristos în orașul Sevastia din Armenia, de către împăratul roman Licinius, pentru că au refuzat să renunțe la credința lor creștină și să jertfească idolilor păgâni.

Acești mucenici creștini, care erau soldați romani, au fost supuși la diferite torturi și chinuri, inclusiv la înghețarea lor într-un lac înghețat, dar au rămas neclintiți în credința lor creștină și au murit martiri pentru aceasta. Povestea lor de curaj și sacrificiu a inspirat creștinii din întreaga lume și a fost transmisă de-a lungul timpului ca exemplu de credință puternică și devotament pentru Dumnezeu.

În România, Sărbătoarea Mucenicilor este o sărbătoare importantă și este celebrată prin pregătirea și consumarea mucenicilor. Acești mucenici sunt de obicei făcuți din aluat în formă de 8 sau „S” fiind asezați într-un sirop dulce și presărați cu nucă de cocos sau nuci măcinate. Aceasta reprezintă și simbolizează formele în care mucenicii au fost torturați și chinuiți înainte de a fi martirizați. Această specialitate culinară diferă în funcție de zonă.

Anul acesta mi-am propus să fac și eu pentru familia mea mucenici muntenești. Am căutat să „copiez” gustul copilăriei mele și mă inspir puțin de la mama mea,pentru a face mucenici ca la mama acasă și să le servesc un „mărțișor culinar” celor dragi .

Pentru că întreaga mea familie adoră pastele Băneasa, am apelat și de această dată la mucenici Băneasa. Știam că de fiecare dată când folosesc bunătăți de la Băneasa pur și simplu nu am cum să dau greș. Mi-am zis din nou „Gătește cu Băneasa și o să reușești!” și ce credeți? Chiar mi-a ieșit!

Băneasa,unul dintre cele mai apreciate nume în domeniul morăritului și producției de paste făinoase, are o istorie de peste 3 decenii.Nu degeaba sunt lideri pe piața românească a pastelor făinoase de mai bine de 15 ani! Fabrica Băneasa este cel mai mare și mai modern producător de paste din România și întreaga zonă a Balcanilor.

Am folosit  rețeta Băneasa de mucenici puțin modificată după bunul plac:

Pentru a pregăti mucenicii muntenești fierți avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 400 g mucenici (paste în formă traditionala de opt) – 2 pachete Băneasa de 200 gr
  • 3 l apa
  • 2 bețișoare de scortisoara
  • 1 pliculeț de zahar vanilat sau o păstaie de vanilie
  • 200 Gr zahăr
  • Un strop de sare
  • coaja rasă de la o lamaie și o portocală
  • 1 linguriță esență de rom
  • 200 g nucă măcinată

Mod de preparare:

  1. Punem apa la fiert într-un vas mare, adaugand bețișoarele de scorțișoară și zahărul vanilat.
  2. Cand apa a început să fiarbă, adăugăm mucenicii și amestecăm ușor.
  3. Lăsăm să fiarba timp de 3-4 minute, până când mucenicii sunt gata dar încă sunt aldente.
  4. Adăugăm coaja rasă de la o lămâie și o portocală, esența de rom și nuca măcinată. Amestecăm bine și lăsăm să fiarbă încă 3-4minute( 8 minute în total)
  5. Luăm vasul de pe foc și îl lăsăm să se răcească pentru 10-15 minute, astfel încât aromele să se îmbine si să intre în paste.
  6. Servim mucenicii calzi, împreună cu zeama aromată și multă nucă deasupra.

Această rețetă de mucenici muntenești fierți este delicioasă și ușor de pregătit chiar și pentru o începătoare ca mine. Este o rețetă tradițională de post, dar poate fi consumată la fel de bine și în orice altă zi din an, atunci când pofticioșii o cer . Copiii mei au fost foarte încântat de preparat și le-am promis că o să le mai fac curând bunătăți Băneasa. Poftă bună!

Acest articol participă la proba 1 din Spring SuperBlog 2023.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *