Luna noiembrie impune un program la munca din gradina si sera

Luna noiembrie nu va gaseste stand linistiti, daca sunteti oameni ai pamantului, care il lucreaza cu drag si spor si evident pentru a da roade. Fie ca vorbim despre livada, gradina sau sera, tot timpul exista lucruri de facut, iar in luna lui brumar nu sunt exceptii.

Ce trebuie sa faceti la sera

Inainte de gerul iernii trebuie verificate sistemele, schimbate geamurile stricate. Tot acum ar fi timpul pentru spalare si igienizare la geamuri, podea si rafturi. Sunt necesare produse profesionale, pentru a distruge complet daunatorii si pentru a preveni aparitia unor boli la plante.

Montati lampi, aplicati folie speciala pentru a reduce pierderile de caldura. Pentru produsele necesare in sera o recomandare este magazinul specializat nuoricum.ro.

Ce trebuie sa faceti in livada

Acum puteti planta arbusti de coacaz, de zmeura si incepeti ingrijirea perilor, merilor. Pe trunchiul pomilor fructiferi din livada se aplica benzi cu lipici, pentru a evita formarea de oua de molii pe crengi.

Specialistii spun ca acum trebuie inlaturata si plasa de protectie pentru fructe, pentru ca zapada ulterioara o va deforma.

Ce trebuie sa faceti pentru gazon

Ingrijirea gazonului este o etapa peste care nu treceti, desigur. Ar fi ideal sa fie aerisit, cat inca nu este ger. Nu trebuie nimic mai mult decat sa gauriti si chiar sa largiti gaura pentru a permite aerului sa patrunda.

Cat despre frunzele care se aduna constant acestea trebuie colectate si pot fi maruntite, pentru ca vor putrezi mai rapid in cosurile pentru compost.

Ce trebuie sa faceti pentru gradina de legume

In decursul acestei luni alegeti sa plantati legumele perene, rubarba spre exemplu sau sparanghelul. Tot la capitolul plantare regasim si ciupercile. In perioada imediat urmatoare dupa primul inghet pastarnacul trebuie cules, avand o savoare ceva mai indulcita.

Plantati usturoi, iar pentru ca solul sa fie calitativ preferat sa optati pentru produse profesionale. Nuoricum poate fi o solutie in acest sens.

Alte sarcini pe care le aveti la gradina cu legume se refera la ingrasaminte aplicate pentru a se integra in sol pe timp de iarna sau montarea de araci pentru legume. 

Recomandare: stabilizati aracii facand musuroi de pamant la baza. Pentru a evita sa calcati pamantul puteti monta cai de acces din scanduri.

Pentru cei care au gradina de flori

Florile ne amintesc de frumusetea naturii si de cate daruri diverse ne ofera aceasta. Gradina cu flori insa ne aminteste ca si in perioada rece, iata ca in noiembrie, avem multa treaba. Printre altele, acum este timpul potrivit pentru a planta bulbii de toamna, de preferat chiar in prima parte a lunii. Bulbii de lalele sunt si ei acum plantati, cei de zambile, panselute si alte flori de primavara.

Pentru trandafiri recomandarea este de a planta fara radacina protejata. Iar daca va doriti o primavara bogata si colorata, tot acum puteti planta magnolii.

Nu uitati de frunzele ce cad peste radacini, ce trebuie indepartate pentru a se evita riscul de aparitie a unor boli.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *