Certificat energetic? Da, va rog!

E Luni dimineata si plec cu zambetul pe buze la munca. Cafeaua calda ma asteapta pe birou si simt de indata ce intru pe usa caldura ce imi da o senzatie de confort termic sporit si ma binedispune.

Din pacate nu a fost mereu asa! In asa conditii ma duc zi de zi de drag la munca, insa in trecut lucrurile nu au stat atat de bine. Cel putin la primul meu loc de munca mi-am bagat frigul in oase de am si acum probleme de sanatate. Lucram la un magazin de electronice si electrocasnice, intr-un magazin situat deasupra unei vaii. Era incredibil cat putea fi de frig dimineata acolo. Iarna cel putin ingheta si apa pe tevi si ne incalzeam cu o aerotherma intrucat apa nu se putea folosi.. A fost o perioada foarte grea pentru mine si din fericire avea sa se termine curand.

Patronul era un om care nu isi dorea sa investeasca foarte mult in spatiile comerciale pe care le detinea, se gandea ca investiile de reabilitare sunt doar o pierdere de timp si bani. Era genul de om care gandea ca se poate in continuare munci asa, cum s-a putut de cand detine acest spatiu comercial. Nu se gandea ca noi, angajatii avem de suferit si ca intr-o buna zi o sa se satruam si o sa plecam la mai bine. De multe ori am vrut sa ma duc la el si sa il iau de maneca sa in intreb daca el a auzit de termoviziune ?

De data asta chiar prind curaj si ii spun ca a venit momentul ca o echipa de auditori energetici atestati sa identifice zonele cu pierderi mari de caldura, problemele constructive, conductele infundate, infiltratiile excesive de aer si nu in ultimul rand sa verifice eficienta izolatiei termice. Chiar daca la inceput nu a vrut sa ma asculte si a zis ca lui nu-i trebuie certificat energetic intrucat nu vrea sa vanda(cel putin deocamdata).

L-a incantat ideea ca acest audit energetic ii va aduce mai multe foloase decat costuri. Muceigaiul, condensul, pierderile de caldura cat si facturile mari la gaze si electricitate pe timpul iernii l-au facut sa se gandeasca serios la ce i-am spus Confort termic sporit, conditii mai bune de munca, asta e ceea ce seful meu a reusit sa obtina cu ajutorul Enermed Impex SRL Bucuresti. In plus i-au promis ca dupa ce vor fi implementate toate masurile propuse, dupa ce vor fi efectuat toate reparatiile necesare poate solicita un certificat energetic ieftin. Acesta i se va elibera in minim 4 ore, maxim 24 de ore si are valabilitate 10 ani.

Valoare energetica acestuia s-a pozitionat in categoria A, cel mai mic consum energetic. Daca i s-ar fi eliberat acest certificat energetic inainte de auditul energetic cu siguranta ar fi fost mult mai aproape de valoarea G. Schimbarea radicala dintre valoarea G si valoarea A in cazul de fata se datoreaza mainilor dibace a echipei de doctori ingineri cu 20 de ani vechime si a aparaturii de ultima generatie a firmei de audit energetic Enermed Impex SRL Bucuresti .

Pentru ca a fost foarte multumit de serviciile prestate de acesti auditori energetici seful meu a mai apelat la avizez.ro si pentru o alta lucrare deosebit de importanta pentru el. S-a decis sa isi extinda afacerile si doreste sa construiasca o noua cladire cu spatii comerciale si birouri. A apelat din nou la ei pentru efectuare calcul coeficient G. Acest coeficientul global de izolare termica G ii este necesar pentru obtinerea Autorizatiei de Construire de la Primarie. I s-a spus ca si in cazul unei renovari masive a unei cladiri , reabilitare termica a acesteia este nevoie de efectuarea unui calcul G. Acestia au pastrat legatura si au colaborat de-a lungul timpului ori de cate ori au avut ocazia.

Acest articol participa la proba 18 Pledoarie pentru energie, din SuperBlog 2019.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *