Democrația în România, între vis și realitate

Democraţia este guvernarea poporului, de către popor, pentru popor”

                                —  Abraham Lincoln

Despre democrație s-a tot vorbit de-a lungul timpului. In traducere literara cuvantul democratie inseamna „conducere de către popor”. Provenind din cuvantul grecesc δημοκρατία – demokratia, „Puterea poporului” compus din demos, „popor” + kratos, „putere” In concluzie, puterea se afla in mainile noastre, a tuturor cetațenilor, tot ce trebuie sa facem este sa profitam de aceasta putere ce ne-a fost data. Cum putem face asta? Este foarte simplu dreptul la informare, implicare şi votare l-am castigat odata cu democratia. Este adevarat ca datorita vremurilor in care traim uitam uneori sa profitam de aceste drepturi fundamentale. Incertitudinea si frica si-au facut loc in vietile noastre si ezitam sa spunem lumii ce gandim. Din frica de esec multi dintre noi ezitam sa mergem la vot. Uitam pana si de istorie, uitam efectiv ca abia acum 81 de ani toate persoanele peste 18 ani au primit dreptul la vot. Multi spun ca nu au pe cine sa aleaga si ca toti sunt „o apa si un pamant” si si-au pierdut complet increderea in partide si in guvernanti. Insa noi tinerii suntem datori sa ramanem in istorie pentru acțiunile noastre si trebuie sa spunem odata pentru totdeauna stop indiferentei. Daca ne informam corespunzator , ne implicam activ in problemele din comunitate, aratam ca ne pasa si mergem la vot vom reusi sa schimbam ceva in tara aceasta. Deciziile noastre de astazi ne vor afecta pe noi astazi si vor decide viitorul nostru si al copiilor nostri. Daca nu o facem pentru noi, macar sa luptam impreuna pentru o Romania mai buna, pentru un viitor mai bun pentru urmasii nostri.

Democratia este o forma de guvernare care se bazeaza pe alegerea poporului. Poporul este cel care isi alege conducatorul prin vot. De asemenea,alegerea poporului poate aduce foloase sau consecinte negative, depinzand intotdeuna de conducatorul ales prin vot. In consecinta tara va prospera se va dezvolta. sau dimpotriva va fi in regres economic. Totul depinde de alegerea poporului, de cat de bine va alege. Cetatenii insa uneori ezita sa mearga sa isi exercite dreptul la vot de frica sa nu aleaga gresit. Altii nu se mai duc pentru ca ei considera ca votul lor nu conteaza si iese cine trebuie sa iasa sau gandesc ca de fiecare data cand au fost la vot oricum nu a iesit cine au vrut ei. Unii oameni nu se prezinta nici la referendum. Iar cei care au fost sunt oricum dezamagiti. Au perfecta dreptate sa fie dezamagiti, sa ne amintim de referendumul din 2009 cand s-a votat reducerea numarului de parlamentari de la 465 la 300, referendum valid, ignorat in totalitate de catre politicieni .Am putea sa spunem ca am fost degeaba la vot atunci. Nimeni nu a facut nimic, s-au cheltuiti foarte multi bani pentru acel referendum si totul a fost in zadar.

Chiar am vazut recent pe un o platforma online Democracy Mania un referendum online care are acelasi scop ca cel din 2009. Si aici oamenii au votat pentru reducerea numarului de parlamentari insa nu stiu daca de aceasta data vom izbuti sa schimbam ceva. Este bine totusi ca se vrea a se face aceasta schimbare si oamenii se implica si de aceasta data. Tot cei de la Democracy Mania organizeaza in acest moment o petiție online pentru oprire defrisarilor abuzive din Romania. Desi ar trebui sa traim in Romania „lucrului bine facut” se intampla lucruri grave ce ne afecteaza zi de zi. Taierile ilegale de paduri ar trebui sa fie prioritatile autoritatilor pentru a fi stopate imediat. Cu toate astea lucrurile par a se agrava pe zi ce trece. Daca lucrurile continua in acest ritm aerul va deveni irespirabil, vor muri animalele, terenurile o vor lua la vale, clima se va schimba. Padurile ne protejeaza si adapostesc animale salbatice.

E plin de ursi peste tot si pe Transfagarasan si pe Transalpina, au ramas saracii fara case si fara hrana si incearca sa supravietuiasca printre oameni. Nu animalele sunt de vina pentru ceea ce se intampla, ci oamenii. Nu este normal ca in Romania, suprafața acoperită de pădure sa scada dramatic in ultimii ani, si sa ajunga astazi la 27.5%. Oare cine o sa ii opreasca pe acesti indivizi? Oare pana cand mai trebuie sa suporte aceasta tara frumoasa si bogata atatea atrocitati? Ministerul Apelor si Pădurilor trebuie sa  implementeze de urgenta sistemul SUMAL astfel încat tăierile ilegale de lemn să fie stopate odata pentru totdeauna.

Am semnat si eu petitia online si as vrea sa pot sa ma implic mai mult. Am vazut ca se mai organizeaza cateodata campanii organizate de persoane cu suflet mare sau de catre ONG-URI pentru intinerirea padurilor. Mi-am promis ca o sa fac tot posibilul sa merg si eu pentru ca este o problema care ne priveste pe toti si ar trebui sa fim mai implicati.

Poluarea mediului incoljurator este iarasi o problema cu care se confrunta Romania democratica din zilele noastre. Tot pe platforma Democracy Mania am vazut un referendum pentru introducerea unei noi taxe pentru poluarea de catre masini care circula prin Bucuresti. Introducerea vinietei “Oxigen” ar fi un lucru bun din punctul meu de vedere. De-a lungul timpului tot mai multi romani au adus in tara rable din tarile vecine. Masini care in alte tari europene nu mai pot circula din cauza ca polueaza foarte mult, au fost aduse ca bune, la noi in tara. Nu numai ca sunt un pericol pentru conducatorii auto si pentru participantii din trafic, elimina si foarte multe noxe. Poluarea este in floare datorita acestor rable. Noroc cu programul Rabla care ne-a ajutat sa mai scapam din vechile rable ca altfel nu mai puteam sa respiram.

Reciclarea este iarasi un subiect foarte important pentru o tara democratica. Trebuie sa recunosc ca stam foarte prost la acest subiect. Reciclarea selectiva este foarte dificila de facut in anumite orase si sate din tara noastra. Va mai trece ceva timp pana ne vom obisnui sa avem grija de mediul inconjurator asa cum merita. Sticlele de plastic, sticlele de sticla, hartiile trebuiesc colectate selectiv. M-am bucurat sa vad ca marile magazine din Romania au adoptat modelul european si au inceput sa premieze cetatenii care stiu sa se comporte civilizat. Nu credeam vreodata ca si romanii se vor invata sa stranga uleiul ars si sa nu il mai arunce in chiuveta. Si pungile de plastic sunt un real pericol pentru mediul inconjurator. Din fericire am putut sa observ ca si in acest sens s-au luat masuri. Au aparut pungile bio degradabile si multi romani s-au intors la „traista” ca sa nu mai foloseasca in exces aceste pungi care fac atat de mult rau.

Nu stiu cat de democratica mai este Romania in zilele noastre insa sper din tot sufletul ca lucrurile se vor schimba in bine cat de curand. Ne dorim cu totii o tara democratica frumoasa si sigura, atat pentru noi, cat si pentru copii nostri.

Acest articol participa la proba cu numarul 14 din SuperBlog 2019.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *