Ce este o masina de batut porumb

Porumbul este una dintre cele mai cultivate culturi cerealiere din tara noastra, extrem de importanta in alimentatia pasarilor, animalelor, dar si in bucataria romaneasca. Porumbul mai este utilizat pe scara larga nu numai in sectorul alimentar, dar si in industrie, de exemplu, la fabricarea alcoolului, plasticului, a lipiciului, produselor cosmetice.

Dupa recoltare, porumbul trebuie sa fie curatat si depozitat. Altfel, roada cultivata si depozitata din toamna pana in primavara poate deveni un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercilor si a altor paraziti, daca porumbul nu este curatat. Mai mult ca atat, acestea agraveaza nu numai germinarea cerealelor, ci si calitatile lor nutritionale. Avantajul curatarii porumbului consta si in faptul ca acesta va ocupa suprafete mai mici pentru depozitare, ceea ce este foarte important pentru gospodariile mici.

Pentru a face mai usoara munca de curatare a stiuletilor de porumb, fermierii folosesc masina de batut porumb – un dispozitiv mecanic sau electromecanic, care permite curatarea rapida si usoara a porumbului de pe stiulete. Masina de batut porumb poate fi de doua feluri: masina de batut porumb industriala si masina de batut porumb pentru amatori.

Masinile de batut porumb industriale au dimensiuni mari si necesita cel putin doi lucratori utilitari, deoarece porumbul este turnat in aceste masini cu galeti sau pungi. Aceste dispozitive sunt prevazute mai mult pentru fermele mari. Masinile de batut porumb pentru amatori sunt mai mici, de capacitate la fel mica. Ele pot procesa timp de o ora pana la 100 kg de porumb, pe cand cele industriale pot curata pana la 500 kg de porumb intr-o ora. Dispozitivele de batut porumb pentru amatori sunt uitilizate mai mult in ferme mici si in gospodarii.

In functie de tipul de lucru , masina de batut porumb poate fi automata si manuala. Masina de batut porumb automata are un motor electric de putere diferita, care este forta principala de operare. In acelasi timp, masina de batut porumb manuala este actionata de un sistem mecanic de ax, datorita implicarii persoanei care lucreaza cu acest dispozitiv.

Indiferent de tipul de constructie si de principiile de functionare, asfel de dispozitive au urmatoarele componente :

  1. Tambur – un rezervor cilindric, in care are loc procesul de extractie a cerealelor, are o deschidere pentru umplerea cu roada de porumb si colectarea stiuletelui, precum si o cavitate pentru iesirea cerealalor curatate;
  2. Elementul de curatare, care este montat pe axul tamburului si actioneaza direct pe stiulete, separand boabele;
  3. Containerul de colectare, adica partea exterioara a dispozitivului in care nimereste porumbul curatat (grauntele);
  4. Carcasa de protectie – asigura protectia mecanizmelor rotative de influenta externa;
  5. Unitate – un set de noduri, care asigura functionarea intregului mecanism. Poate fi atat de tip automat, cat si antrenat de forta manuala.

Principiul de functionare a masinii de batut porumb

Constructia si principiile de functionare a masinii de batut porumb sunt simple. Aceste dispozitive reprezinta un mic cilindru gol, pe o parte a caruia este instalat un dispozitiv motor- adesea un motor electric cu un arbore montat. Un disc de acoperire este conectat la arbore, acesta reprezintand un sistem de dinti mici rotungiti cu inaltimea de 6-8 mm. Suprafata discului are multe gauri mici cu un diametru de pana la 10 mm.

In timpul functionarii masinii de batut porumb, motorul pune in functiune discul de curatare, care se afla in partea inferioara a tamburului. Dupa incarcarea stiuletilor in tambur, rotindu-se, discul separa bobul de pe suprafata lor. Ulterior, boabele nimeresc pe suprafata discului, dupa care sunt scoase prin numeroase deschideri intr-un recipient colector. Sub actiunea gravitatiei si actiunii centrifuge, resturile necuratate (mai grele) se aseaza pe fundul tamburului, iar cele mai usoare sunt impinse in sus. Astfel are loc curatarea uniforma a stiuletilor de boabele de porumb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *