Casă dulce casă, cât te doresc

Aşa cum sunt învăţaţi românii, Primul lucru la care se gândesc este achiziționarea unei locuinţe proprii. La preţurile de azi raportate la venituri este un lucru foarte greu. De curând am fost la nişte prieteni care au cumpărat de curând un  apartament duplex Brasov.

art1

Pentru că erau o familie tânără care terminase de curând studiile, nu au putut să îşi facă rezerve financiare,  aşa că au apelat la serviciul cu plata în rate la dezvoltator.  Este o soluţie cât se poate de rentabilă mai ales că ratele se întind pe o perioadă de 24 de luni, deci dobânda plătită va fi mică.

Interesant este că s-au gândit foarte bine pentru că deja apăruse şi bebeluşul, iar după cum mi-au spus ei în primele luni de vară urma ca barza să-i aducă celui mic şi o surioară.

Ei au făcut nişte credite aşa încât să poată cumpăra acest apartament în perspectiva creşterii numărului de membri de familie. Li s-a părut mai uşor şi convenabil să cumpere o casă mare acum decât să cumpere una mai mică şi apoi să o vândă, să cumpere alta mai mare etc.

Există şi apartamente mai mici sau garsoniere, dar în funcţie de ce îşi doreşte fiecare se face alegerea potrivită.

De la apariţia primelor locuinţe ale oamenilor până la cele luxoase de astăzi au trecut milenii, încă din mezolitic când în sudul Anatoliei și peninsula Sinai, populația trăia în mici așezări cu case rotunde, având fundamentul construit din pietre, iar pereții din împletituri lutuite. Poate nu au fost primele case dar construite dar nu există alte dovezi istorice asupra aceste noţiuni.

Casa a evoluat în funcţie de evoluţia omului şi de cerinţele sale. Astfel castelele evului mediu au devenit în scurt timp nesatisfăcătoare. Atunci au apărut alte proiecte care au evoluat până au ajuns la ceea ce este azi.

Este drept, există vile imense construite pentru o familie. Această dorinţă nu o înțeleg pentru că astfel  dispare intimitatea şi comunicarea între membrii familiei.

În zilele noastre pentru a economisi energia au apărut tot felul de case, care de care mai năstruşnice.  Casele Hobbit reprezintă exemplul prin care se obține integrarea casei în natură, astfel încât pământul să fie cel care protejează casa de diferenţele de temperatură,  aduce un mod eficace de economie energetică.

art2În prezent aceste construcţii  sunt foarte scumpe, de multe ori având un preţ dublu faţă de clădirile realizate după metode devenite deja clasice, dar merită investiţia.

Casa ta, apartamentul tău în care locuieşti este un spaţiu intim unde te simţi bine alături de cei dragi, unde te odihneşti şi încarci bateriile pentru a doua zi de serviciu.

Viața te duce pe valurile ei în zone necunoscut. Prietenii mei vor să rămână permanent în Braşov. Singurele perioade când vor lipsi de acasă vor fi cele când vor trebui să plece în străinătate ca să lucreze. Vor pleca cu copii sau ei singuri, astea vor fi soluţiile de moment, dar casa lor va rămâne întotdeauna cea de aici din Braşov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *