Cand si cine a inventat perdelele?

Obiceiul de a-ti cumpara perdelele on line nu a existat intotdeauna. Inainte de inventarea Internetului si a primelor perdele si draperii de lux, acestea  erau niste simple improvizatii, comercializate in bazaruri si pravalii organizate la domiciliul comerciantilor de textile. Iata o scurta cronologie privind istoria perdelelor.

poza 24.SaInteriors - marialuisa.ro

Secolul 31 Inainte de Hristos

De la inceputul anului 3100 I. H. pana in secolul al III-lea, egiptenii au inventat perdele pe care le-au folosit pe toata durata intregii lor domnii. Primele perdele erau facute din piele de animale si erau atarnate deasupra usilor cu carlige. De-a lungul anilor, egiptenii au inceput sa realizeze materiale textile din in si panza, si mai tarziu din lana, matase si bumbac. Noile perdele erau foarte utile, deoarece aceste materiale erau mai flexibile, dar totusi nu reuseau sa impiedice patrunderea caldurii.

Secolele VII – VI I.H.

Potrivit Enciclopediei Britanice, o alta utilizare a perdelelor a fost data in secolele VII – VI I.H. de locuitorii orasului grecesc Olint si cei ai oraselor italiene cuprinse de lava Vulcanului Vezuviu, Pompei si Ercolano (Herculaneum). Se presupune ca acesti oameni foloseau perdele pentru a compartimenta camerele.

Evul timpuriu si mediu

Atata timp cat aceasta perioada a fost numita „Evul Mediu Intunecat”, nu exista prea multe dovezi ale utilizarii perdelelor in aceasta perioada istorica. Cu toate acestea, in perioada cuprinsa intre secolele VI-XV, putem banui ca macar cei mai bogati prindeau perdele la usi si ferestre pentru a se incalzi. Trebuie sa tinem cont ca acele castele impunatoare construite in acea perioada erau destul de intunecate si racoroase.

Perioada Renasterii

Renasterea (secolele XIV-XVIII) a adus culoare si lumina in viata oamenilor obisnuiti. Arhitectura a inceput sa adopte utilizarea geamurilor din sticla la ferestre. Acest lucru a adus lumina in case, dar, pentru prima data, oamenii puteau privi unul in locuinta celuilalt fara prea mult efort. Prin urmare, cei care au trait in timpul Renasterii foloseau diverse materiale textile pentru a-si pastra intimitatea. Chiar daca acest obicei seamana foarte mult cu cel pe care il adoptam astazi, trebuie mentionat ca designul perdelelor din Renastere era cu totul diferit. Acele perdele erau de fapt niste tesaturi cu modele sofisticate si frumoase, asemanatoare cu tesaturile chinezesti din matase.

Secolele XVIII-XIX

Partile estice ale Persiei, Indiei si Chinei au excelat la capitolul matasurilor cu modele frumoase, iar in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea acestea au constituit o parte importanta a comertului catre Europa si lumea occidentala, in special in Regatul Unit, Franta, Olanda si Italia. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, dezvoltarea tehnologiei a propulsat industria textila, ajungandu-se la productia in masa a perdelelor, care au putut fi accesibile in orice casa. Designul perdelelor a devenit tot mai indraznet si frumos. Designerii au inceput sa foloseasca dantela, iar perdelele au ajuns sa arate asa cum le stim astazi.

Din secolul XX pana astazi

Secolele al XX-lea si al XXI-lea au demonstrat ca orice este posibil atunci cand vine vorba de perdele. Cu masini si tehnologii care fac progrese incredibile, oamenii sunt capabili sa proiecteze si sa creeze aproape orice stil sau dimensiune de perdea. Astazi, perdelele sunt montate la ferestre pentru intimitate, pentru a opri caldura, pentru a infrumuseta camera sau pur si simplu pentru a delimita anumite zone. De asemenea, posibilitatea de a cumpara perdele de calitate este mult mai mare, odata cu aparitia magazinelor online specializate, asa cum este sainteriors.ro.

 

 

Adresa ta de email nu va fi publicată.