Un cămin călduros și sănătos

Niciodată nu puteam îl înţeleg pe tatăl meu când ne bătea la cap facem economie de curent. Mi se părea absurd, chiar zgârcit uneori. Stingea mereu lumina în urma noastrăînchidea uşile nu se facă curent şi frig, zicea facem risipă de căldură, de energie şi aruncăm cu banii aiurea pe fereastră.
Anii au trecut şi iată ajunsă la casa mea, un apartament cu 3 camere la etajul 4, semidecomandat care ne costă în fiecare lună destul de mulţi bani. De fiecare dată când vin facturile, îmi aduc aminte de tata, cu economia lui de resurse şi totuşi, nu-mi vine cred îi dau în sfârşit dreptate. Bun….vreau fac economie. Dar cum?

Nu cred e suficient schimb becurile normale cu cele economice şi ne uităm mai puţin timp la televizor! Pentru a face economie care se simtă la facturile lunare avem nevoie de mult mai mult de atât. Avem nevoie de sfaturile unor specialişti capabili ne spună ce paşi trebuie urmăm ca  îmbunătăţim eficiența energetică a locuinţei noastre.
Am stabilit de comun acord cu soţul meu trebuiesc luate măsuri urgente aşa am intrat pe internet şi am apelat la prietenul nostru google, cu ajutorul căruia am descoperit www.avizez.ro site-ul firmei Enermed Impex SRL, companie formata din auditori energetici cu o vastă experienţă în domeniu care oferă clienţilor săi serviciile prestate de elaborare certificat energetic pentru toate tipurile de clădiri, servicii de elaborare audit energetic cât şi termografie în construcţii.

Am aflat destule informații despre care sincer nu aveam habar. Printre acestea, cea mai importantă ar fi aceea că, performanța energetică a clădirii reprezintă energia efectiv consumată prin activitați care includ în principal: prepararea apei calde de consum, încălzirea, ventilarea, răcirea și iluminatul.
Am luat legătura cu echipa de la Enermed Impex, explicându-le în câteva cuvinte ce anume ne dorim noi: o casă care sa consume cât mai puțina energie, cât mai puțină căldură, dar să rămână în același timp primitoare. Ne-am lăsat pe mâna lor, pentru că ne-au promis că, la sfârșit bagheta lor fermecată va transforma căsuța noastră în ceea ce ne dorim.
 În primul rând a fost nevoie de un audit energetic. În acest raport de audit energetic, a fost analizată construcția  și instalațiile din aceasta. În funcție de vechimea instalațiilor s-a stabilit daca acestea vor trebui schimbate integral sau inlocuite parțial. Este bine de știut că un rol semnificativ în reducerea pierderilor de caldură îl joacă și izolarea terasei imobilului cât și a plăcii peste subsol.
Experții de la Enermed Impex SRL au realizat servicii de termografie în construcții, prin care se identifică zonele cu pierderi de căldură, precum și cele cu infiltrații ridicate de aer.

Prin termografie se realizează o scanare termică a clădirilor cu o cameră de termoviziune,fiind înregistrate astfel radiațiile infraroșii, si se determina astfel distribuția temperaturilor pe suprafața construcției analizate. Aceste înregistrări se convertesc în imagini, gama de culori folosită și intensitatea lor arătând diferențele de temperatură de la suprafața construcției analizate.

Bloc nereabilitat – termografie

Bloc reabilitat – termografie

La sfârșit, pe lângă soluțiile primite pentru a avea o casă mult mai economă, am primit și un certificat energetic, care indică performanța energetică a locuinței. Practic, certificatul de performanță energetică este un document oficial din care reiese nota energetică ce caracterizează consumul de energie al apartamentului. Chiar dacă nu urmează să închiriezi, să vinzi sau nu ai o clădire nouă, certificatul energetic se poate dovedi extrem de util, deoarece cu ajutorul acestuia iți poți face o idee clară cât de mult cheltuiești pentru întreținerea clădirii și mai ales, prin recomandările ce însoțesc acest certificat energetic, afli ce ar trebui să faci pentru a reduce aceste cheltuieli și a spori confortul propriu cu cheltuieli minime.

Dintre soluțiile furnizate de către Enermed Impex se numără placarea cu polistiren de 10 cm a peretilor exteriori ai apartamentului, izolarea terasei, schimbarea tâmplăriei, se știe că termopanul este cea mai bună barieră termiozolantă, înlocuirea becurilor tradiționale cu becuri economice, precum şi înlocuirea centralei termice şi electrocasnicelor vechi cu unele noi încadrate în clasa A energetică. Întradevăr au fost cheltuieli destul de mari pentru toate aceste modificări însă sunt sigură le vom amortiza într-un timp scurt prin plata unor facturi la energie mult mai mici.
Nu vă pot spune ce încântată am fost de noua mea locuință, un cămin călduros si sănătos asa cum mi-am dorit mereu,  după ce am făcut schimbările impuse de echipa profesionistă de la Enermed Impex, iar tatăl meu, când a văzut factura mea la curent, m-a felicitat, mândru atât de mine, cât și de el: „Asta este fata mea!” 
Acest articol participă la proba 7 din Spring SuperBlog  2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *