Niciodată nu puteam să îl înţeleg pe tatăl meu când ne bătea la cap să facem economie de curent. Mi se părea absurd, chiar zgârcit uneori. Stingea mereu lumina în urma noastră, închidea uşile să nu se facă curent şi frig, zicea că facem risipă de căldură, de energie şi că aruncăm cu banii aiurea pe fereastră.
Anii au trecut şi iată–mă ajunsă la casa mea, un apartament cu 3 camere la etajul 4, semidecomandat care ne costă în fiecare lună destul de mulţi bani. De fiecare dată când vin facturile, îmi aduc aminte de tata, cu economia lui de resurse şi totuşi, nu-mi vine să cred că îi dau în sfârşit dreptate. Bun….vreau să fac economie. Dar cum?
Nu cred că e suficient să schimb becurile normale cu cele economice şi să ne uităm mai puţin timp la televizor! Pentru a face economie care să se simtă la facturile lunare avem nevoie de mult mai mult de atât. Avem nevoie de sfaturile unor specialişti capabili să ne spună ce paşi trebuie să urmăm ca să îmbunătăţim eficiența energetică a locuinţei noastre.
Am stabilit de comun acord cu soţul meu că trebuiesc luate măsuri urgente aşa că am intrat pe internet şi am apelat la prietenul nostru google, cu ajutorul căruia am descoperit www.avizez.ro site-ul firmei Enermed Impex SRL, companie formata din auditori energetici cu o vastă experienţă în domeniu care oferă clienţilor săi serviciile prestate de elaborare certificat energetic pentru toate tipurile de clădiri, servicii de elaborare audit energetic cât şi termografie în construcţii.
Prin termografie se realizează o scanare termică a clădirilor cu o cameră de termoviziune,fiind înregistrate astfel radiațiile infraroșii, si se determina astfel distribuția temperaturilor pe suprafața construcției analizate. Aceste înregistrări se convertesc în imagini, gama de culori folosită și intensitatea lor arătând diferențele de temperatură de la suprafața construcției analizate.
Bloc nereabilitat – termografie
Bloc reabilitat – termografie
La sfârșit, pe lângă soluțiile primite pentru a avea o casă mult mai economă, am primit și un certificat energetic, care indică performanța energetică a locuinței. Practic, certificatul de performanță energetică este un document oficial din care reiese nota energetică ce caracterizează consumul de energie al apartamentului. Chiar dacă nu urmează să închiriezi, să vinzi sau nu ai o clădire nouă, certificatul energetic se poate dovedi extrem de util, deoarece cu ajutorul acestuia iți poți face o idee clară cât de mult cheltuiești pentru întreținerea clădirii și mai ales, prin recomandările ce însoțesc acest certificat energetic, afli ce ar trebui să faci pentru a reduce aceste cheltuieli și a spori confortul propriu cu cheltuieli minime.