O scurta incursiune în istoria nasturilor. Când au apărut și cât de mult au ajutat societatea?

Ii folosim aproape de fiecare data atunci cand ne imbracam si data fiind simplitatea si dimensiunile lor reduse, adesea ii ignoram. Fara ei insa, viata ar fi destul de diferita. Este vorba despre nasturi, aceste mici obiecte de vestimentatie care prind si inchid parti ale hainelor.

Nasturele este prezent in societatea noastra de mai bine de 5000 de ani. Desi la inceput nu avea alt rol decat cel decorativ, acesta era folosit de civilizatia de pe Valea Indului. Pe atunci, era ceoplit in diverse forme geometrice si avea gauri pentru a putea fi atasat hainelor. Materialele folosite pentru realizarea sa erau piatra sau scoicile.

Rolul de inchizator i s-a atribuit nasturelui in perioada Greciei Antice. Grecii au realizat ca este mai putin periculos sa isi stranga hainele cu nasturi, in loc de ace.

Chiar daca pentru greci a fost eficient si intre timp nasturele a ajuns sa fie folosit si in Turcia si Mongolia, nasturele a inceput sa fie utilizat intens in Europa abia in anul 1200.  In 1250, francezii chiar au constituit Breasla Producatorilor de Nasturi, care producea acest obiect vestimentar pentru aristocratii vremii. Cum taranii nu puteau sa cumpere nasturi, chiar daca isi permiteau sa faca asta, aceste mici accesorii au devenit un puternic simbol al statutului social.

Au aparut chiar momente in istorie cand nasturii au devenit subiect de controverse si au generat chiar un razboi:

  • In secolul 14, Breasla Producatorilor de Nasturi a devenit o adevarata forta economica, deoarece aceste accesorii erau extrem de cerute si apreciate;
  • Dorinta de a avea nasturi cat mai interesanti a atins culmi nebanuite. Pentru ca doamnele care ii purtau lasau sa se vada un decolteu indraznet, Biserica a catalogat aceste accesorii drept ” Ispita Diavolului”;
  • Razboiul generat de nasturi a fost dus intre croitorii francezi si Breasla Producatorilor de nasturi. Croitorii au inceput sa creeze nasturi din materiale textile, punand in pericol profitabilitatea breslei. Razboiul a fost intens si a dus la proteste violente. Pentru a le opri, Guvernul Francez a introdus o lege prin care croitorii erau amendati daca faceau nasturi din materiale textile.

Astazi, nasturii nu mai au importanta de odinioara, insa pot juca un rol extrem de important in fashion. Din fericire, croitorii au dreptul sa fabrice nasturi din materiale textile, ceea ce da nastere unui numar impresionant de modele, care mai de care mai interesante.

Chiar daca nasturele a devenit un accesoriu banal, exista comunitati care il interzic. Gruparea religioasa amish nu foloseste nasturi, acestia fiind considerati a fi accesorii moderne, total interzise de religie.

Exista chiar si o fobie legata de nasturi ( coumponofobie ) si exista foarte multi oameni care au transformat nasturele intr-o adevarata pasiune, strangand colectii impresionante cu mii de modele, care mai de care mai interesante.

Cu siguranta, te vei uita cu alti ochi la nasturi, in momentul in care te vei imbraca.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *